پروسه نشر مقالات علمی
مقالات علمی باید بهصورت آنلاین از طریق ثبت نام در وب سایت ژورنال علوم طبیعی ارسال شوند. سپس اعضای هیئت تحریر و سردبیر، به منظور پیشگیری از سرقت ادبی، مقالات را با استفاده از نرم افزار Turnitin ارزیابی می کنند و در خصوص کیفیت مقاله تصمیم گیری می نمایند. پس از تصمیم گیری سردبیر و هیئت تحریر، مقالات برای داوری به دو داور ارسال میگردد. داوران پس از بررسی مقاله، نظرات و پیشنهادات اصلاحی خود را از طریق پلتفارم آنلاین در اختیار سردبیر قرار می دهند. سردبیر نیز نظرات داوران را با نویسنده مسوول مقاله در میان می گذارد. پس از انجام اصلاحات توسط نویسنده، سردبیر و اعضای هیئت تحریریه در مورد پذیرش یا رد مقاله برای انتشار تصمیم گیری می کنند. در صورتی که مقاله معیارهای لازم را داشته باشد، برای انتشار پذیرفته می شود، در غیر این صورت رد می گردد.
برای داوری و بررسی مقالات علمی، معیارهای شکلی، محتوایی و ادبی و ویرایشی زیر در نظر گرفته شده است:
مقالات از نگاه معیارهای مرور شکلی باید شامل موارد ذیل باشند:
- مقالههای علمی- تحقیقی باید دارای بخشهای چکیده، اصطلاحات کلیدی، مقدمه، بیان مسأله، سؤالات تحقیق، فرضـیههای تحـقیق، پیشـینۀ تحـقیق، روش تحـقیق، دادهها، تحلـیل دادهها، یافتـههای تحـقیق، مناقشـه، نتیجهگیری با ذکر منابع و مأخذ باشند.
- چکیدۀ مقاله میان ۱۰۰ تا ۱۵۰ کلمه باشد. در صورت تجاوز کلمات چکیده از معیار تعیین شده، ممکن است منجر به عدم نشر مقاله در ژورنال بین المللی علوم طبیعی پوهنتون کابل گردد.
- اصـطلاحات کلـیدی میان ۵ تا ۷ اصــــطلاح باشند.
- حجم مقـالهها بین 4500- ۱۰۰۰۰ کلمه باشد.
- نوع خـط مقـالهها به زبان دری و پشتو به نوع خط Bahij zar باشد.
- انــدازۀ عـنـوان مقــاله: ۱۴ بولـد، عناوین اصـلی بخشهـای مقــاله: ۱۲ بولـد، عناوین فـرعی: ۱۲ نورمال و در نهایت، اندازۀ متن مقــاله ۱۲ نورمال باشد.
- اندازۀ خط جداول و گرافها قرار ۲ اندازه کوچکتر از متن اصلی مقاله باشند.
- اندازۀ فهرست منابع باید قرار۲ اندازه کوچکتر از متن اصلی مقاله باشند.
- اندازۀ خط پاورقیها باید ۲ اندازه کوچکتر از متن اصلی مقاله باشند.
- ارجاع درونمتنی و تدوین فهـرست منابع و مآخـذ به روش (Vancouver) اسـتفاده و تنظیم گردد. هـر نوع روش دیگـر، قـابل پذیرش نبوده و در صـورتیکه نویسـنده آنرا رعایت نکند، مقالهاش مورد نشر قرار نخـواهد گرفت.
- جـــدولها باید به شـکل معــیاری (Vancouver)، یعنی شـکل سهخطی ترسـیم گردند (برای معلومات بیشتر به جــدولهای مقـالهها در ژورنال بین المللی علوم طبیعی چاپ شده مراجـعه شود).
- گرافها با کیفیت چاپی پایین قابل قبول نبوده و ممکن از اثر آن، مقـاله از نشر باز ماند. گرافهای برداشته شده از ویبسایتها که از کیفیت پایین برخوردار اند، قابل پذیرش نیست و توصیه میشود که با ذکر مجوز، تولید مجدد گردد.
- گرافها و جـدولها باید قابلیت ویرایش و تصحیح را داشته باشد.
- اندازۀ صفـحـه در محیـط ورد قـرار صفحه A4 تنظیم شود.
در این بخش مقالات ابتدا توسط اعضای هیأت تحریر ژورنال از نگاه محتوا مورد بررسی قرار میگیرند و سپس با مشوره اعضای هیأت تحریر ژورنال به یکی از استادان صاحبنظر در رشتهی که مقاله نوشته، جهت تقریظ و بررسی محتوایی ارسال میگردد و مرورگر حداکثر در پنج روز کاری مقاله را بررسی نموده و دوباره جهت اصلاحات و تطبیق نظریات توسط هیأت تحریر این ژورنال در مدت حداکثر دو روز کاری به نویسنده اطلاع داده میشود.
معیارهای محتوایی مقالات
عنوان مقاله بولد و به فونت (Bahij Zar) اندازه خط ۱۴)
نام نویسنده و مشخصات آن (: Bahij Zar اندازه خط 10)
چکیده خلاصهی مختصر و جامع از مطالب مقاله است که به خوانندگان امکان میدهد تا محتوای مقاله را مرور نموده و مانند یک عنوان، افراد علاقهمند به همان مقاله را قادر میسازد تا آن را از دیتابیس خلاصه مطالب و فهرستها پس بگیرند. مقالات محققان به چکیده نیاز دارند. با دستورالعملهای نویسندگان یا صفحه وبسایت ژورنال که قصد دارید مقاله خود را برای دستورالعملهای خاص ژورنال ارسال کنید، مشورت کنید. یک چکیده که بهصورت درست تهیه شده باشد، ممکن بهترین پاراگراف یک مقاله محسوب گردد. بیشتر افراد اولین تماس با مقاله را با دیدن چکیده آغاز میکنند. اکثراً حین انجام مرور آثار آنرا با دیگر آثار نیز مقایسه میکنند. خوانندگان با خوانش چکیده تصمیم میگیرند که آیا آن مقاله را بخوانند یا خیر. چکیده باید حاوی معلوماتی باشد که با یکجا ساختن کلمات کلیدی، توانایی خواننده را جهت یافتن آن افزایش میدهد.
و در نهایت چکیده باید در یک پاراگراف و حاوی مطالب عمدهی ذیل باشد: بیان مسأله، اهداف تحقیق، روش تحقیق و نتیجهگیری به صورت خلاصه گنجانیده شوند.
معیار کلمات در ژورنال علوم طبیعی پوهنتون کابل از ۱۰۰ الی ۱50 کلمه میباشد.
بلافاصله پس از چکیده، ۵ الی ۷ کلمه کلیدی را به ترتیب حروف الفبا فراهم نمایید و از اصطلاحات عمومی و جمع و مفاهیم متعدد (به عنوان مثال "و"، "از") اجتناب ورزید. از اختصارات صرف نظر کنید؛ ممکن صرف اختصارهای که در رشتهی تحقیقی مورد تأیید قرار گرفته باشند، استفاده شود. ذکر اصطلاحات کلیدی شما به سایر محققان کمک میکند تا کارهای علمی شما را در سایت ها به آسانی دریابند.
موضوع را معرفی نمایید.
بدنه یک اثر با مقدمهیی باز میشود که مشکل خاص مورد مطالعه را ارائه نموده و استراتیژی تحقیق را توضیح میکند. از آنجا که مقدمه به وضوح با موقعیت آن در اثر مشخص میشود، لذا با عنوان معرفی نمیگردد. قبل از نوشتن مقدمه، موارد زیر را در نظر بگیرید:
۱. چرا این موضوع مهم است؟
۲. این تحقیق چه ارتباطی با کارهای انجام شده در این زمینه دارد؟ اگر مشخصات دیگر این تحقیق قبلاً ارایه گردیده است، این راپور چه تفاوتی با آنها دارد و چه چیزی را بر مطالعات قبلی میآفزاید؟
۳. فرضیههای ابتدایی و اهداف این تحقیق چه است و چه ارتباطی با نظریه ها دارد؟
۴. فرضیهها و دیزاین تحقیق با یکدیگر چه ارتباطی دارند؟
۵. موارد تطبیق نظری و عملی تحقیق چه است؟
یک مقدمهی خوب با استفاده از خلاصهی مباحثات به این سؤالات مرتبط و آثار قبلی جواب داده و به خواننده تصویر قطعی کارهای انجام شده و اینکه چرا انجام داده شده اند را فراهم میکند (بیک و سیلز ۲۰۰۱).
توضیح دهید که مشکل چرا به تحقیق جدید نیاز دارد؟ برای تحقیق ابتدایی، معلومات در مورد اهمیت مشکل ممکن شامل حل نتایجی باشد که در کارهای قبلی انجام داده نشده است و یا اینکه فورمولبندی تیوریکی را در همان عرصه وسعت ببخشد. برای تحقیق عملی، ممکن این شامل حل یک مشکل اجتماعی یا رفتار روانی باشد. اگر تحقیق ناشی از تمایل برای یافتن راه حل برای موضوعات مشکلبرانگیز باشد، تمام طرفهای درگیر باید بهصورت مناسب در مقدمه گنجانیده شوند. در ارایه مباحثات سعی کنید جر و بحثهای مشکلآفرین و تعصبآمیز را شامل نسازید. موضوع مشکل را یکجا با هدف تحقیق در مقدمه شامل سازید که خلاصهی مواردی است که به تعقیب آن فراهم میگردد. برای مرور آثار قبلی و همچنان مقالات نظری و میتودیکی، دلایل اهمیت محتویات را ارایه نموده و همچنان اذعان دارید که چگونه این مقاله در همان ساحه علمی مؤثر بوده میتواند.
در مورد ادبیات (آثار قبلی) مربوطه بحث کنید، اما لازم نیست تا یک شرح جامع تاریخی را شامل سازید. فرض کنید خواننده در مورد مسألهی اساسی آگاهی دارد و نیاز به توضیح کامل تاریخچه آن ندارد. شرح علمی کارهای قبلی در مقدمه خلاصهیی از جدیدترین کارهای مرتبط را ارائه میدهد و اولویت کار دیگران را تشخیص میدهد. استناد و اعتباردهی به کارهای مربوطه نشانههایی از مسوولیت علمی است و برای رشد یک مجتمع علمی ضروری میباشد. در شرح تحقیقات مربوطه، به خوانندگان اطلاع دهید که آیا سایر جنبههای این تحقیق قبلاً گزارش شده است یا خیر و تفاوت استفاده فعلی از مواد با کاربردهای قبلی چیست. در عین حال، استناد و ارجاع فقط مربوط به مسئلهی خاص است و نه مواردی که فقط دارای اهمیت مماسی یا عمومی هستند. هنگام جمعبندی کارهای قبلی، از جزئیات غیرضروری خودداری کنید. در عوض، بر یافتههای مربوطه، موضوعات میتودولوژیکی مرتبط و نتیجهگیریهای با اهمیت تأکید کنید. در صورت موجود بودن، خواننده را به نظرسنجیهای عمومی یا فرضیههای تحقیق در مورد موضوع ارجاع دهید. تداوم منطقی میان کارهای قبلی و فعلی را نشان دهید. مسئله را با گستردگی و وضوح کافی توضیح دهید تا بهواسطه عموم مخاطبان مسلکی درک شود (بیک و سیلز، ۲۰۰۱). اجازه ندهید که اختصار شما را به نوشتن مطلبی که فقط برای متخصصین قابل فهم است، هدایت کند.
بیان فرضیهها در مطابقت با دیزاین تحقیق
بعد از اینکه مسئله را معرفی نموده و مطالب زمینه (بگروند) را تهیه کردید، روش خود را برای حل مسئله توضیح دهید. در مطالعات تجربی، این معمولاً شامل بیان فرضیهها یا سوالات خاص شما و توصیف چگونگی اشتقاق آنها از تئوری یا ارتباط منطقی با معلومات و مباحث قبلی است. منطق هر یک را بهصورت واضح انکشاف بدهید. همچنین، اگر فرضیهها یا سوالاتی دارید که برای هدف تان با اهمیت است و تعدادی دیگر از اهمیت ثانوی برخوردار استند؛ این اولویتبندی را بیان کنید. توضیح دهید که چگونه طرح تحقیق استنباطهای لازم برای مرور فرضیه یا ارائه تخمین در پاسخ به سوال را مجاز می داند.
بخش شیوه بهطور مفصل نحوه انجام مطالعه را توصیف میکند، از جمله تعاریف مفهومی و عملیاتی متغییرهای مورد استفاده در مطالعه را توضیح میدهد. انواع مختلف مطالعات به روشهای مختلف متکی هستند که با این حال توصیف کاملی از روشهای استفاده شده خواننده را قادر میسازد تا مناسب بودن روش شما و قابلیت اطمینان و اعتبار نتایج شما را ارزیابی کند. همچنین به محققان با تجربه اجازه میدهد تا مطالعه را تکرار کنند و اگر تحقیق شما نسخه جدید تحقیق فعلی یا قبلی باشد که طور مفصل در جاهای دیگر منتشر شده است، شما می توانید خواننده را به آن منبع ارجاع دهید و خلاصهی مختصری از روش را در این بخش ارائه دهید.
تقسیم بخش شیوه، به بخشهای فرعی مرسوم و مصلحت است. اینها معمولاً شامل بخشی با توضیح شرکتکنندگان یا افراد و بخشی است که روشهای استفاده شده در مطالعه را توصیف میکند. بخش اخیر اغلب شامل شرح (الف) هرگونه دستکاری یا مداخلات تجربی استفاده شده و نحوه تحویل آنها؛ به عنوان مثال، هر نوع دستگاه میخانیکی استفاده شده برای تحویل آنها است، (ب) روشهای نمونهبرداری و اندازه و دقت نمونهگیری، (ج) روشهای اندازهگیری (از جمله خصوصیات وسایل مورد استفاده) و (د) دیزاین تحقیق میباشد. اگر روش تحقیق پیچیده باشد یا محرکها نیاز به توضیحات صیف دقیق داشته باشند، ممکن بخشهای فرعی یا زیرعنوانهای اضافی برای تقسیم فصلها برای کمک به خوانندگان در یافتن اطلاعات خاص فراهم گردد.
اطلاعات لازم برای درک و تکثیر این تحقیق را در قسمتهای فرعی قرار دهید. جزئیات ناکافی خواننده را با سوالاتی روبرو میکند و جزئیات بیش از حد، به خواننده، اطلاعات نامرتبط را فراهم مینماید. برای اطلاعات دقیقتر، از وبسایتهای متمم استفاده کنید.
شناسایی مناسب اشتراککنندگان در تحقیق، مخصوصاً برای تعمیم یافتهها، مقایسهها و استفاده از شواهد در سنتزهای تحقیق و تجزیه و تحلیل معلومات ثانویه، برای علم و عمل روانشناسی حیاتی است.
روشهای انتخاب شرکتکنندگان را توضیح دهید که شامل موارد ذیل باشند: (الف) روش نمونهگیری در صورتیکه یک برنامه نمونهگیری منظمی را مورد استفاده قرار داده باشد. (ب) فیصدی رسیدگی به افراد شرکتکننده و (ج) تعداد شرکتکنندگان که خود را به عنوان نمونه یا سمپل انتخاب کرده اند. تنظیمات و مکانهایی که معلومات در آنها جمعآوری شده است، هرگونه توافق و پرداختی که به شرکتکنندگان انجام شده، توافق نامهها با هیئت مرور نهادها، معیارهای اخلاقی رعایت شده و روشهای نظارت بر مصوونیت را توضیح دهید.
اندازه، قدرت و دقت در نمونهگیری
همراه با توضیحات در مورد اشتراککنندگان، در صورت استفاده از شرایط جداگانه، اندازه اصلاح شده نمونه و تعداد افرادی را که قرار است در هر شرایط قرار بگیرند، فراهم سازید. واضح سازید که آیا نمونهی بدست آمده از راههای شناخته شده با جمعیت مورد نظر متفاوت است یا خیر. نتیجهگیری و تحلیل نباید فراتر از حد مجاز نمونه باشد.
در بخش روش معلوماتی را شامل سازید که تعاریف اولیه و ثانویه اقدامات و متغییرها را در بر میگیرد، بشمول اقداماتی که جمعآوری شده اما در این راپور گنجانید نشده است. روشهای مورد استفاده برای جمعآوری معلومات شامل موارد ذیل را توضیح دهید: (پرسشنامههای کتبی، مصاحبهها، مشاهدات) و همچنین روشهای مورد استفاده برای بهبود کیفیت اندازهگیریها (آموزش و قابلیت اعتماد ارزیابیکنندگان یا استفاده از مشاهدات متعدد).
شیوه تحقیق را در بخش میتود مشخص کنید. آیا موضوعات در وضعیت مناسب قرار گرفتند یا از نظر طبیعی مشاهده شده اند؟ اگر شرایط متعددی ایجاد شده بود، شرکتکنندگان چگونه انتخاب شده بودند، تصادفاً انتخاب شده بودند یا میکانیزمهای دیگری مورد استفاده قرار گرفته بود. آیا تحقیق به عنوان یک طرح بین موضوعی انجام شده است یا یک طرح درون موضوعی؟
دستکاری یا مداخلات تجربی
اگر در تحقیق از مداخلات یا دستکاریهای آزمایشی استفاده بعمل آمد، محتوای خاص آنها را توضیح دهید. جزئیات مداخلات یا دستکاریهای را که برای هر یک از شرایط تحقیق در نظر گرفته شده از جمله گروههای کنترول (در صورت وجود) ذکر کنید و نحوه و زمان انجام مداخلات (دستکاریهای آزمایشی) را توضیح دهید.
اندازه متن فرمول باید با اندازه متن معمولی مشابه باشد. فرمول باید در وسط قرار گرفته و نمبر مسلسل به طرف راست باشد. مثلاً:
a2+b2=c2 (۱)
در بخش نتایج، معلومات جمعآوری شده و تجزیه و تحلیلهای انجام داده شده بر روی آنها را بصورت مختصر بنویسید. برای توجیه نتیجهگیری، همه معلومات را با جزئیات کافی گزارش کنید. تمام نتایج مربوطه بشمول نتایج خلاف انتظار را ذکر کنید. وقتیکه نظریه مورد بحث پیشبینیهای بزرگ میکند (یا از نظر احصائیوی با اهمیت)، سعی کنید که نتایج کوچک (یافتههای بیاهمیت از نظر احصائیوی) را نیز بگنجانید. نتایج ناراحتکننده را با حذف پنهان نکنید. امتیازات انفرادی یا معلومات خام (پروسس نشده)، مثلاً نمونه یک مورد و مثالهای توضیحی با روحیه به اشتراکگذاری معلومات (که توسط APA و سایر انجمنهای حرفهای تشویق میشود و بعضاً توسط سازمانهای که وجوه مالی را تأمین میکنند)، معلومات خام (پروسس نشده)، بشمول خصوصیات تحقیق و تأثیرات انفرادی تحلیل را میتوان در آرشیفهای مکمل آنلاین در دسترس همه قرار داد.
تجزیه و تحلیل معلومات و گزارش نتایج حاصله از تجزیه و تحلیل جنبههای اساسی انجام تحقیقات است. گزارش دقیق، بیطرفانه، کامل و واقعبینانهی معلومات (چه از نظر کمی و چه از نظر کیفی) باید جزئی از کلیه گزارشهای تحقیق باشد. محققان از شیوه بیشماری در تحلیل معلومات استفاده میکنند و تا زمانی که این روش متناسب با سوالات تحقیق مطرح شده و ماهیت معلومات جمعآوری شده باشد، هیچ یک از شیوهها ترجیح داده نمیشود. روشهای استفاده شده باید موضوع اصلی تجزیه را پشتیبانی کند؛ بشمول نقض فرضیههای که آنها را بمیان آورده و آنها باید بینش صریح و روشنی را ارایه دهند.
سایر تجزیه و تحلیلهای انجام شده را گزارش دهید، از جمله تجزیه و تحلیلهای فرعی و تنظیم شده، آنهایی که از قبل مشخص شده اند و آنهایی که اکتشافی هستند (البته در سطح جزئیات تجزیه و تحلیل اولیه نیستند). در مورد قرار دادن جزییات تحقیق در آرشیف آنلاین غور نمایید. در صورت وجود پیامدها، در مورد تجزیه و تحلیل برای میزان اشتباهات احصاییوی را بحث کنید.
برای طراحیهای آزمایشی و نیمه آزمایشی، باید شرح جریان شرکتکنندگان (انسانها، حیوانات، یا واحدهایی مانند صنفهای درس یا واردهای شفاخانه) در جریان تحقیق وجود داشته باشد. تعداد مجموعی واحدهای استخدام شده در تحقیق و تعداد شرکتکنندگان در هر گروپ را ارائه دهید. تعداد شرکتکنندگانی را که آزمایش را به اتمام نرسانده اند یا تحت شرایط دیگر قرار گرفته اند را ارایه نموده و دلیل آن را توضیح دهید. به تعداد شرکتکنندگان در تحلیلهای اولیه توجه کنید (این تعداد ممکن با تعدادی که مطالعه را به پایان رسانده اند، متفاوت باشد. زیرا تعدادی از شرکتکنندگان شاید برای اندازهگیری نهایی حاضر نشوند یا آن را کامل نکنند).
اگر از مداخلات یا دستکاریهای آزمایشی استفاده شده است، شواهدی را در مورد اینکه آیا آنها مطابق هدف تعیین شده ارائه شده اند؛ در تحقیقات اولیه تجربی این ممکن نتایج مرور دستکاری باشد. در تحقیقات عملی، این ممکن، به عنوان مثال؛ سوابق و مشاهدات مداخلات و سوابق حاضری باشد.
مطمئن شوید که مشخصات عمده دموگرافیک یا کلینیکی هر گروه ارایه شده است.
در گزارش نتایج دستکاریهای تجربی یا مداخلات، واضح سازید که تجزیه و تحلیل int-ta-treat بوده یا خیر. یعنی اینکه آیا همه شرکتکنندگان بدون توجه به اینکه واقعاً مداخله دریافت کرده اند، به شرایط گنجانیده شده در تجزیه و تحلیل دادهها اختصاص یافته اند یا فقط افرادی که بهطور رضایت بخشی مداخله را انجام داده اند، شامل میشوند؟ دلایل منطقی برای شیوه انتخاب تان را ارایه نمایید.
زمانیکه مداخلات (دستکاریها) را مطالعه گردید، جزئیات همه وقایع نامساعد را تهیه کنید (واقعات که منجر به نتایج جدی شده باشند) و یا عوارض جانبی آنها را در هر گروپ مداخله فراهم نمایید.
جدول ۱: عنوان جدول (این مثال جدول ۱ است
|
|
|
|
وضعیت |
M(SD) |
LL |
UL |
حروف |
|
|
|
اعداد |
|
|
|
توجه داشته باشید تا زیرنویس جدول را در مقابل جدول و توضیحات را در قسمت پایان جدول قرار دهید. در استفاده از جداول صرفهجویی کنید و اطمینان حاصل نمایید که معلومات ارائه شده در جداول نتایج تکراری در جاهای دیگر مقاله نمیباشد. اندازه جداول را متناسب با اندازه صفحه تغییر داده میتوانید.
پس از ارائه نتایج، شما در موقعیتی قرار میگیرید که می توانید پیامدهای آنها را خصوصاً با توجه به فرضیههای اصلی خود ارزیابی کنید. شما در اینجا نتایج را مرور، تحلیل و ارزیابی خواهید کرد و از آنها نتیجهگیری خواهید کرد. لذا بر هرگونه پیامد نظری یا عملی نتایج تأکید کنید (وقتی بحث نسبتاً مختصر و مستقیم باشد، برخی از نویسندگان ترجیح میدهند آن را با بخش نتایج یکجا کنند و بخشی به نام نتایج و بحث ایجاد کنند).
بخش بحث را با بیان صریح حمایت یا عدم حمایت از فرضیههای اصلی خود که توسط فرضیههای اولیه و ثانوی متمایز شده اند، باز کنید. اگر فرضیههای تان پشتیبانی نشدند، توضیحات لازم ارائه دهید. از شباهتها و تفاوتها بین نتایج شما و دیگران باید برای زمینهسازی، تأیید و واضحسازی نتیجهگیریهای تان استفاده شود. بنابراین، نکاتی را که قبلاً گفته شده فقط اصلاح و تکرار نکنید؛ هر استدلال جدید باید به توضیح ارایه شده توسط شما و درک خواننده از مسئله کمک کند.
در توضیح نتایج تان باید نکات ذیل را مد نظر بگیرید: (الف) منابع باالقوه احتمالی و سایر موضوعات که اعتبار آنرا زیر سوال میبرد؛ (ب) عدم دقت در اندازهگیری؛ (ج) تعداد مجموعی آزمایشات؛ (د) اندازه تأثیر مشاهده شده؛ (ر) محدودیت و سایر نکات ضعف تحقیق. اگر مداخلهیی صورت گرفته باشد، در مورد موفقیتآمیز بودن آن، میکانیزم مورد استفاده و میکانیزمهای بدیل بحث کنید. همچنین در باره موانع در تطبیق مداخلات، درستکاریها و در مورد تعهدات واقعی تطبیق مداخلات در تحقیق بحث نمایید تا تفاوتها میان درستکاریهای پلان شده و تطبیق شده را ارایه کنید.
قسمت اخیر بحث را با یک توضیح مستدل و قابل توجیه در باره اهمیت یافتههای خود به پایان برسانید. این بخش نهایی ممکن مختصر یا گسترده باشد، به شرطیکه کاملاً مستدل و مستقل باشد. شما در این بخش ممکن بهطور خلاصه به بحث در مورد اهمیت مسئله باز گردید (همانطوریکه در مقدمه بیان شد)؛ چه مسائل بزرگ فراتر از مشخصات فرعی ممکن به یافتههای تحقیق ارتباط داشته باشند و کدام طرحهایی با استفاده از این یافتهها در مورد چنین موضوعات اساسی مورد تأیید یا رد قرار میگیرند.
شما ممکن موضوعات ذیل را نیز مورد غور قرار دهید:
- اهمیت نظری، کلینیکی یا عملی نتایج چیست و مبنای این توضیحات چیست؟ اگر یافتههای معتبر و قابل تکرار باشند، کدام پدیدههای روانشناسی واقعی میتوانند با نتایج تبیین یا مودلسازی شوند؟ آیا براساس این تحقیقات تطبیق آن موجه است؟
کدام مشکلاتی با این یافتهها حل نشده باقی مانده و یا چه موضوعاتی به دلیل این یافتهها بوجود میآیند؟ پاسخ به این سوالات هسته اصلی تحقیق شما است و توجیه میکند که چرا خوانندگان داخل و خارج از ساحه تخصصی شما باید به یافتههای تحقیق تان توجه نمایند. خوانندگان شما باید پاسخهای روشن، صریح و مستقیم دریافت کنند.
شکل (1)
توجه داشته باشید، ارقام را به طور متوالی در متن شمارهگذاری کنید. معلومات در مورد تصاویر را در قسمت پایینی اشکال قرار دهید (وضوح تصویر: ۳۰۰). ممکن شکلها یا طرحها را متناسب با اندازهی صفحه تغییر دهید.
منبع کمکها یا سایر کمکهای مالی برای تحقیق تان را (در صورت لزوم) مشخص کنید. در مرحله بعدی، از همكارانیكه در انجام مطالعه یا نقد اثر كمك كرده اند، قدردانی كنید. از افرادی که به طور معمول در مرور و پذیرش نسخههای خطی، مرور و یا آن را ادیت میکنند یا ادیتران ژورنال که در آن به نشر میرسید، قدردانی نمایید. در این پاراگراف، توافقات مخصوص مربوط به تحقیق را نیز توضیح دهید. مثلاً؛ اینکه نویسندگان در تحریر اثر مشارکت مساویانه داشتند. این پاراگراف را با تشکر از کمک شخصی مانند انجام تحقیق پایان دهید.
در ژورنال علوم طبیعی باید از روش (Vancouver) استفاده صورت گیرد.
مرور ادبی توسط استادان که حداقل رتبه علمی شان رتبه پوهنمل و درجه تحصیلی شان حداقل ماستر در رشته زبان و ادبیات باشد، صورت میگیرد. مرور ادبی مقالات علمی استادان بر اساس معیارهای ادبی به ویژه در سبک نگارش مقالات، علامهگذاری و قواعد دستور زبان نوشتاری به مدت (۱۰) توسط ادیتوران ژورنال صورت میگیرد و نتایج مرور ادبی طی (۱۰) مدت با نویسندگان مقالات شریک میگردد. در نوشتن مقاله زبان تخصصی علمی با توجه به رشتۀ علمی مقاله باید رعایت شود و تلاش صورت گیرد تا سبک و نگارش آن معیاری بوده و از اغلاط املایی و انشایی عاری باشد. همچنان قواعد دستور زبان نوشتاری و علامهگذاری در جملات مقاله جهت سلیس بودن و قابل فهم بودن باید رعایت گردد. تلاش صورت گیرد تا بهخاطر جلوگیری از نامفهومی، تناقض و مغلق بودن جملات، ساختار جملات کوتاه بوده و پاراگرافهای مقاله از تسلسل منطقی برخوردار باشد.